Home LAJME Befason shkenca: Trupi i vde,kur do ngrihet dhe ngjallet pas disa kohësh

Befason shkenca: Trupi i vde,kur do ngrihet dhe ngjallet pas disa kohësh

0
Befason shkenca: Trupi i vde,kur do ngrihet dhe ngjallet pas disa kohësh

Një gjykatës britanik ka dhënë një vendim historik, por edhe shumë të kontestueshëm.

E dini çfarë ka bërë?

Artikulli që po trondit mendjet e të gjithëve këto ditë, është publikuar nga gazeta prestigjoze britanike “Telegraph”.

Sipas saj, një vajzë adoleshente e cila vd.iq nga ka.nceri është ngrirë me shpresën se ajo mund të “zgjohet” dhe shërohet në të ardhmen.

Vajza, emri i së cilës nuk bëhet publik për arsye ligjore, kërkesën e saj ua kishte bërë me dije fillimisht prindërve të saj te div/orcuar.

Babai sigurisht ishte shprehur kundër kësaj ideje, ndërsa mamaja e mbështeste dëshirën e vajzës. Në këto kushte, e reja iu drejtua gjykatës me një letër prekëse.

“Nuk dua të vd/es, por jam e vetëdijshme se kjo do të ndodhë.

Dua të jetoj më gjatë, të shijoj jetën dhe kërkoj që të më jepet kjo mundësi”, shkruante ajo në letrën drejtuar Gjykatës së Lartë në Britani.

Ky ishte momenti i ndërhyrjes së gjykatësit, Justice Peter , i cili vendosi që vetëm mamaja e vajzës të njohur me inicialet J.S. kishte të drejtë të vendoste nëse ajo do të vendosej në gjendje kriogjenike apo jo.

Vajza humbi betejën me sëmundjen më 17 tetor të këtij viti dhe pak sekonda pasi ajo mbylli sytë, mjekët zbatuan vendimin e gjykatës dhe kërkesën e 14-vjeçares, duke e vendosur në gjendje të ngrirë me shpresën e ringjalljes në të ardhmen.

Ajo është fëmija i vetëm që vendoset në këtë gjendje, ndërkohë që numri total i personave që kanë zgjedhur këtë rrugë me shpresën e ringjalljes në të ardhmen, shkon në disa dhjetra.

“Unë po vdes, por do të rikthehem pas 200 vjetësh”, ishin fjalët e fundit të 14-vjeçares thënë për një të afërm të saj.


Si ndodh procesi i ngrirjes së trupit

Shpresa e njeriut për të shkuar drejt përjetësisë duket se merr formë nga kriogjenika, dega e shkenës që arrin të ruajë materialet në temperaturë shumë të ulët për një kohë të gjatë.

Ajo para se të ndërronte jetë i kërkoi Gjykatës së lartë të jepte vendimin që trupi i saj të rinte në ngrirje, edhe pse prindërit ishin kundër kësaj dëshire.

“Mendoj se ngrirja do të më japë mundësinë të kurohem dhe të zgjohem, edhe pas 100 vjetësh.

Por si funksionon procesi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here